Depresszió valódi okai: ismeretlenek? (freeimages / silberne-stock-1-1439839)
Depresszió valódi okai: ismeretlenek? (freeimages / silberne-stock-1-1439839)

A depresszió, vagy – magyar szavakkal kifejezve: búskomorság, mélabú, leromlott hangulat, szomorúság, levertség, melankólia, reménytelenség, kedvetlenség, rosszkedv, “ok nélküli” kétségbeesés és társai, igen gyakori jelenség Európában. Magyarországon valami oknál fogva különösen elterjedt, és a tendenciáiban sajnos nem látható csökkenés… Ebből arra lehet következtetni, hogy a depresszió valódi okai még nem egyértelműek, nem sikerült őket megtalálni és megszüntetni. Ha egy kicsit ismerkedünk a témával, és például rákeresünk az Interneten a depresszió (mint medikalizált állapot) tüneteire, többek között megtaláljuk a fáradtságot, az alvászavart, az energiahiányt is…

Ebből kiindulva mondható, hogy a depresszió = szinte mindig energiahiányos állapot.

 

Depresszió = energiahiány (freeimages / depression-1439537)
Depresszió = energiahiány (freeimages / depression-1439537)

 

Energiahiány oka: magnéziumhiány!
Ha az energiahiány okaira keresünk rá, amit valószínűleg sokan nem tesznek meg, mert leragadnak az ijesztő és ismeretlen depresszió definíciónál, akkor találhatunk további érdekességeket. Például: mozgáshiányt, elégtelen folyadékfogyasztást (ami optimális esetben víz lenne), rossz alvási szokásokat, testsúlyproblémákat, táplálkozási elégtelenségeket – vashiányt – vérszegénységet, stresszt, … És, ugyan nem az elsők között, de bizony megtalálhatjuk a magnéziumhiányt is. Depresszió valódi okai: súlyos, krónikus magnéziumhiány? részletei…

Magnéziumhiány jelei: fáradság és még mi minden lehet? (freeimages / sleepy-1243124)
Magnéziumhiány jelei: fáradság és még mi minden lehet? (freeimages / sleepy-1243124)

A Föld bolygó ásványi anyagai nélkülözhetetlenek az emberi lény egészséges működéséhez. A magnézium különösen fontos, alapesetben szinte mindenhol jelen van az emberi szervezetben. A tudományos kutatások szerint a sejtek mitokondriumai intenzíven használják minden energiatermelő folyamatnál. Több száz enzim, például a koenzim Q10 működéséhez szükséges. A D vitamin hasznosulásához is, a DNS kijavításához is (ezért az öregedési folyamatokban is jelentős szerepet játszik a hiánya)! A 21. századi körülmények miatt azonban az emberek jó részének szervezetéből körülbelül 40 éves korra, de sokszor már jóval korábban kifogy a magnéziumkészlet, és megjelennek a magnéziumhiány jelei. Magnéziumhiány jelei: a 21. század népbetegségei részletei…

 

Hogy miért lett egy zöld leveles növény, a spenót Popeye kedvence a legenda szerint? Bőven volt rá oka, hogy az legyen, a legendás tengerész sejthetett valamit a fantasztikus természetes egészségtámogató hatásával kapcsolatban…

A spenót Ázsiából származik, sok országot járt meg mire ide elért. Kínában már a VII. században ehettek spenótot, hozzánk csak a XI. században jutott el a spanyolok által. Ma már a spenót, a leveles élelmiszernövények egyik legnépszerűbbike Európában és az amerikai kontinensen is.

A spenótnak megszámlálhatatlan pozitív hatása van szervezetünkre, ezért fogyasztását szívvel ajánljuk.

Egy, az USA-ban élő hölgy, Victoria Boutenko találta meg az ízletes és egészséges zöldturmixot. Családjával együtt áttértek a nyers táplálkozásra, mert az amerikai ételektől mindannyiuknak egyre több egészségügyi problémája kezdett lenni. Ez egy ideig segített, ám pár év után állapotuk ismét romlani kezdett. Ekkor kezdte tanulmányozni a genetikailag hozzánk legközelebb álló csimpánzokat és megfigyelte, hogy sokkal több zöld levelet esznek, mint mi. Elhatározta, hogy több zöldet fog enni és rájött, hogy ha összeturmixolja őket, sokkal könnyebben fogyasztható, illetve emészthető. Hozzádobott még pár banánt és megszületett a Green Smoothie. Megszámlálhatatlan pozitív hatással rendelkező zöld növény (Popeye kedvence) részletei…

Hagiwara professzor Japánban pár évtizeddel ezelőtt felismerte a civilizáció étkezési gondjait, és elkezdte keresni azt a természetes növényt, ami egyszerre fedezi ásványianyag-, fehérje-, aminosav-, vitamin- és nyomelemszükségletünket. Kutatása során megvizsgált több száz gabonafélét, magvaikkal, leveleikkel együtt: „Miután széles körű vizsgálódásomat befejeztem, zöldségek zöld leveleinél horganyoztam le, mert úgy találom, ezek biztosítják az emberiség számára rendelkezésre álló leggazdagabb tápanyagforrást” – írta. Több mint 150-féle zöld levelű növényt vizsgált meg, és a legkritikusabb rostán maradt fent az őszi árpa tavaszi friss hajtása, a zöldárpa fű. A tavaszi friss hajtást még kalászba szökkenés előtt learatják és kíméletes módon porítják. Az így nyert port utána ételeinkhez keverve, pl. daragaluskába, salátába, lecsóba, levesekbe téve fogyaszthatjuk. Jakab István ajánlja a Moksa Greenben is megtalálható zöldárpa növényt részletei…

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A növénytan szerint közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A “Moksatan” szerint pedig a legközelebbi ismerősei a komplex Moksa Green nevű élelmiszerben található búzafű, zöldárpa, lucernafű, fodros kel, spenót és a karalábé.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Apicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikába, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

A brokkoli élettani hatása: könnyen emészthető tápanyagok, immunerősítés
A brokkoli élettani hatása: könnyen emészthető tápanyagok, immunerősítés

Brokkoli: az ókori Róma királyi zöldsége részletei…

A Földközi-tenger térségéből származik, innen terjedt el az egész bolygón. Éltelek ízesítésére használják, pedig értékes gyógynövény. Ezt már a rómaiak is tudták, ők étkezések után rágcsálták, leheletük kellemesebbé tétele miatt, valamint az emésztési zavarok ellen. A petrezselyem minden része ehető, de a gyökereit és a virágait nem szokás elfogyasztani.

A petrezselyem tápanyagtartalma és hatásai

A petrezselyem remek gyógy- és fűszernövény. Sok egészségügyi panasz és betegség megelőzésére és kezelésére használatos. Nézzük melyek a gyógyhatásai és tulajdonságai. Kalóriatartalma alacsony, de a tápértéke nagyon magas. Különösen gazdag klorofillban, A-vitaminban, E-vitaminban, C-Vitaminban, B-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, az ásványi anyagok közül foszforban, kénben, rézben, vasban és kalciumban. A benne található luteolin és az apigenin hatékony antioxidáns.

A petrezselyem tápanyagtartalma
A petrezselyem tápanyagtartalma

Megelőzésre és kezelésre is ajánlott a petrezselyem fogyasztása részletei…

A fodros kel nem túl ismert zöldség napjainkban, pedig ez az egyik legősibb káposztaféle. Fogyasztását mindenkinek ajánljuk, aki egy kicsit tenni szeretne az egészségéért.

A fodros kel táptartalma

A fodros kel kalóriatartalma alacsony, de a többi zöldséghez képest közepesnek mondható. Fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, zsírt viszont nem. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot és rostokban bővelkedik. K, B6, A vitamin is van benne és egy kevés kalcium. C-vitamin tartalma 4,5-szer több, mint a spenótnak. Ezenfelül jelentős mennyiségű E-vitamint, karotinoidot és polifenolt tartalmaz.

A fodros kel értékei (fodroskel_oskaposzta_hatasai)
A fodros kel értékei (fodroskel_oskaposzta_hatasai)

Íme egy a legősibb káposztafélékből: fodros kel részletei…

A búzafüvet elsősorban lé formájában fogyasztjuk. Azért érdemes a levet fogyasztani és nem magát a füvet, mert az emésztőrendszerünk nem igazán tud megbirkózni azokkal az erős rostokkal, amelyekből a növény felépül. A búzafű nem összekeverendő a búzával, zöld formájában még nem tartalmaz glutént sem szénhidrátot, ellenben rengeteg hasznos tápanyag megtalálható benne. Enzimek, ásványi anyagok, klorofill, magnézium, kalcium, kálium, béta-karotin és B17 vitamin is.

Búzafüvet termeszthetsz otthon, de kapható nálunk por formájában is. Otthon termesztés esetén 10-12cm magasságban van a legnagyobb tápanyagtartalma.

Napjainkig rengeteg kutatás készült a búzafű állapotjavító hatásairól, melyekből csak néhányat alább megemlítünk:

A búzafű jótékony hatásai
A búzafű jótékony hatásai

A Moksa Green egyik fő összetevője a búzafű részletei…