Nincs tartósítva testidegen anyagokkal és szerves kötésben van benne minden ásványi anyag. Ez a zöldturmix, a “zöld koktél” lényege és előnye az emberi testnek. Azért kell növényi alapon bevinni a vitaminokat, ásványi anyagokat, mert szerves élőlények vagyunk. Erről beszélgetnek a VNTV-n Jakab István és Partl Viktória.
Jakab István:
Hogy van az, hogy már bármit megvehetnénk, de nincs mit? Túljutottunk azon a korszakon, hogy esetleg nincsen pár ezer forint a zsebünkben, hogy elmenjünk és igényes alapanyagokat vásároljunk. Ezzel szemben mi a helyzet, ha bemész ma egy élelmiszerboltba?
Partl Viktória:
Ma már sajnos nem mondhatjuk azt, hogy az egészséges élelem az természetes. Ma már az kincsnek számít és nagyon nehéz megszerezni. Ezért több pénzt is hajlandóak lennénk adni rá, hogy a családunknak, magunknak egészséges élelmet adjunk. De most már eljutottunk oda, hogy ez is nehéz. Hiába van a zsebünkben pénz, elmegyünk vásárolni és akkor is nehéz megtalálni, hogy mi az amit megvehetünk.
Jakab István:
Nagyon nagy probléma ez, amiről beszélsz. Párszor jártam Amerikában, az egyik gyerekem ott él és ott ugyanez van, tényleg az anyagi bőség, a javak, de félelmetes pestisben élnek. Ugyanis elkezdték ezelőtt 30 évvel a vetőmagjaikat, növényeiket manipulálni. A paradicsomot például egy keményebb bőrű halfajtával keresztezték, mert így a paradicsom héja keményebb lesz, és tovább eltartható.
A kényelem és a sejtek szükségletei összeegyeztethetetlenek?
Partl Viktória:
Sajnos ez egy nagyon komoly probléma, mert maga a természetes táplálék magunkhoz vétele az is szimbolikusan egy egységet jelképez. Hogy egységben vagyunk a természettel és ha már csak szintetikus és mű amit eszünk, az egy nagyon nagy elszakadást jelent a természetes gyökerektől.
Jakab István:
Megpróbáltam sejtszintre leereszkedni, a sejt mit se sejt, jön egy ilyen génmanipulált, általa felismerhetetlen vacak, mit reagál?
Partl Viktória:
Az első reakció a stressz, nehogy azt higgyük, hogy a stressz például csak munkahelyi stressz lehet. A mai táplálékok a szervezet számára stresszt jelentenek.
Jakab István:
A stresszes ember kétféle formában ismerhető fel, vagy a végtelenségig meg akar felelni a feladatának és akkor csont és bőr lesz, a másik az, hogy a stressz nem tud mit kezdeni a tápanyaggal, ezért valamilyen módon bebugyolálja és elteszi gyönyörű habhájba.
A táplálék, mint stressz a sejteknek
Partl Viktória:
Ez egy összetettebb kérdés, amit nem tudunk megemészteni (adalékanyagok, színezékek, stb.), azok egyrészt károsítanak minket, másrészt panganak a bélrendszerben, mert nem tudjuk őket megemészteni. Mindegyiknek következményei vannak, azt nem is merjük kutatni, hogy ha két adalékanyag egymással reakcióba lép, akkor annak milyen következményei vannak.
Jakab István:
Magyarországnak van egy óriási előnye, konkrétan az, hogy tönkretették a mezőgazdaságunkat ezelőtt húsz évvel, tehát rengeteg bevetetlen föld van, illetve elég sok föld van bevetve műtrágyával és sajnos GMO-s kukoricával, búzával. Ugyanakkor mozgalomként elindult, hogy védjük a saját vetőmag állományunkat, amíg még lehet.
Miért kell szárítmányhoz nyúlni, miért nem mindig a friss?
Partl Viktória:
Nincs mindig friss, ezen az éghajlati övön mindennek megvan az idénye, akkor mindig vegyük azt, amiről tudjuk hogy a mi éghajlatunkon a mi földünkön megtermett, amikor viszont már nincs az idénye, akkor mint ahogy őseink, nyúlhatunk a szárítmányokhoz. Ezekből ugye a víz kivonódik és koncentrálódik benne a hatóanyag, ugyanúgy tudjuk táplálni vele a testünket, mert ma már ez nem függ össze azzal, hogy eszünk. Ehetünk azért, mert tetszik valami, mert boldogságot okoz megenni valamit, de ha a szervezetünket táplálni szeretnénk, akkor nagyon oda kell figyelni és még mindig a zöldségek, gyümölcsök azok, amiket ha koncentráltan fogyasztunk akkor megtehetjük ezt.
Szezonalitás, tartósítás, szárítmányok, zöld koktél (Moksa Green)
Jakab István:
Látjuk már, hogy mindenféle rézgáliccal meg a Jóisten tudja mivel tartósítják a növényeket Kínában, azért hogy hosszú ideig elálljon, nem tudom már hogy ha friss zöldséget és gyümölcsöt veszek sem, hogy mondjuk nem egy ilyen halpikkellyel keresztezett paradicsomot veszek?
Partl Viktória:
Azért azt látjuk, egyrészt aki foglalkozik energetikával egész más érzés megfogni, illetve látjuk a külsején, hogy nem természetes. Ha fölvágjuk kemény, fehér stb., nem a megszokott.
Jakab István:
És szerves kötésben van minden ásványi anyag, nagy vesszőparipánk, hogy azért kell növényi alapon bevinni a vitaminokat, ásványi anyagokat, mert szerves élőlények vagyunk.
Partl Viktória:
Igen, és az egy dolog, hogy ha főzünk, akkor ezek a kötések felbomlanak és tulajdonképp a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek elpusztulnak, nem fognak tudni hasznosulni, az meg sajnos a mai világban egy másik történet, hogy nem csak arról van szó, hogy főzünk, hanem hogy mit főzünk és sütünk, mert természetes anyaghoz már nehezen jutunk hozzá.